Vier glas-in-loodramen | ONZICHTBAAR
- Locatieomschrijving
- Voorheen Haarweg 10
- Kunstenaar
- Sterk, Thijs
- Over de kunstenaar
- Thijs Sterk werd in 1913 in Ouder-Amstel geboren en overleed in 1982 in Schoorl. Hij studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij woonde en werkte in en rond Schoorl en Amsterdam, en maakte studiereizen naar Griekenland en Frankrijk. Hij schilderde landschappen , stadsgezichten en portretten, en voerde daarnaast opdrachten uit in andere technieken, waaronder keramiek en glas-in-lood. Voor het trappenhuis van het hoofdgebouw van de vakgroep Fysiologie van Mens en Dier (FMD) maakte hij zowel de glas-in-loodramen als de schildering op de zijwanden van de trappen.
- Beschrijving
- Onzichtbaar: beelden die verdwenen zijn of niet meer te zien zijn in of vanuit de openbare ruimte.
Bij de sloop van het voormalige universiteitsgebouw Haarweg 10, najaar 2022, is het voortbestaan van dit kunstwerk in gevaar gekomen; van gemeentewege is het aangekocht in overleg met de projectontwikkelaar en in samenwerking met Wageningen Monumentaal, vereniging voor stadsschoon. Naar een nieuwe toepassing wordt nog gezocht.
Een terugblik: Boven de entree van het voormalige hoofdgebouw FMD, vakgroep Fysiologie van Mens en Dier, bevonden zich vier langwerpige glas-in-loodramen naast elkaar, . Ze zijn elk 210 centimeter hoog en 100 centimeter breed. Het waren voorstellingen van diverse planten en menselijke figuren. Door het vele transparante glas dat tussen de voorstellingen was vrijgehouden maakten de ramen een ruime lichtinval in het trappenhuis mogelijk. Thijs Sterk maakte deze ramen als opdracht bij de nieuwbouw in 1954 - 1955. Voor hetzelfde trappenhuis maakte de kunstenaar in 1954 een reeks dierfiguren in waterverf, over de gehele lengte van de borstwering en wanden van de trappen. Na vertrek van de vakgroep FMD is het gebouw in gebruik genomen als huisvesting voor buitenlandse studenten en wetenschappers. Bezichtiging van binnenuit, die voor de aanblik van glas-in-loodramen van belang is, was mogelijk in overleg met de huismeester.
- Jaartal van plaatsing
- 1955
- Soort kunstwerk
- glas-in-lood object
- Gebruikte materialen
- Gebrandschilderd glas, lood
- Bijzonderheden
- Bronnen:
- Wageningse kunstschatten: Wageningen UR 2009, pag. 4 – 6.
- ‘Een tweede leven voor het glas in lood van Thijs Sterk’ door Arnold Winkel, in De Gelderlander – Vallei, 11 oktober 2022
- Externe bronnen
-