Stalen beeld ‘Hebban olla Uogala’ (Korenschoof)
- Locatieomschrijving
- Campus van Wageningen UR, westzijde, in het gazon bij Futurum, Restaurant van de Toekomst.
- Kunstenaar
- Weyer, Tine van de
- Over de kunstenaar
- Tine van de Weyer is in 1951 in Bingelrade geboren. Zij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s Hertogenbosch en later aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Naast docentschappen vervulde en vervult zij vele andere functies op maatschappelijk en cultureel gebied. Monumentaal werk in de openbare ruimte staat op veel plaatsen in Nederland, waaronder Dordrecht, Leeuwarden, Hoorn en Pijnacker. Ook schrijft zij kunstkritieken, en is zij initiatiefnemer van diverse projecten. Zij woont en werkt in Tilburg.
- Beschrijving
- Een stalen object in de vorm van een staande diabolo, opgebouwd uit acht verspringende vijfkantige opengewerkte metaalkorven van 4 mm plaatstaal siert het gazon aan de westzijde van de universiteitscampus. Door de vorm die in het midden steeds smaller wordt heeft het beeld in de wandeling de naam ‘De Korenschoof’ gekregen. De titel ‘Hebban olla Uogala’ verwijst naar de oudst bekende Nederlandse tekst, een liefdesgedicht dat met die woorden begint. De strekking ervan is: Alle vogels hebben een nest gebouwd, behalve jij en ik. In de periode dat het beeld ontstond vormden vleugelbeelden een belangrijk onderwerp. Een daarvan, 'Tamen per veniam' is aangekocht door het Kröller-Müllermuseum in Otterlo. Ook in Tilburg staat een van de vleugelbeelden bij Stichting Amarant aan de Bredaseweg. In het verlengde van de vleugelbeelden ontstond dit 'nestbeeld' waarin een verbeelding van vleugelveertjes uitgezaagd zijn uit het plaatstaal.
Door bemiddeling van Kunst en Bedrijf is het kunstwerk in 1988 bij de renovatie van Haarweg 333, hoofdgebouw Agronomie, vakgroep Landbouwplantenteelt aangekocht. Na de opheffing van deze bestemming is het in 2010 naar de campus van de universiteit overgebracht en medio 2016 nog iets verplaatst. Het staat aan de westelijke zijde van de campus, bij Futurum, Restaurant van de Toekomst. De afmetingen zijn 250 x 250 x 250 centimeter.
- Jaartal van plaatsing
- 1986
- Soort kunstwerk
- stalen object
- Gebruikte materialen
- Plaatstaal
- Externe bronnen
-