Stadswapen
- Locatieomschrijving
- Stadhuis, boven het bordes aan de voorgevel van het oude gedeelte.
- Kunstenaar
- Onbekend
- Beschrijving
- In een halfrond vlak met grijze achtergrond flankeren twee grote vergulde leeuwen het wagenwiel van Wageningen, afgebeeld met twaalf spaken. De bovenste spaak heeft door een dwarsbalkje de vorm van een kruis. Het wagenwiel is zilverwit op een rode achtergrond. Daarboven bevindt zich een gouden kroon. Onder dit wapen staat geen spreuk zoals meestal wel het geval is. Het wapen staat in een uitbouw van het dak van de oude vleugel van het stadhuis, op de derde verdieping, boven het bordes. Boven het wapen staat Vrouwe Justitia (De Gerechtigheyd) op het dak van de uitbouw.
Het gemeentewapen van Wageningen is afgeleid van het oude ‘geheimzegel’, dat al in de vijftiende eeuw in gebruik was. Daarin staat hetzelfde rad, maar dan met zes spaken. Enkele bewaarde stadswapens uit 1710 (Nude, Hoogstraat) en een wapen in de hal van het stadhuis hebben acht spaken. Pas vanaf het eind van de achttiende eeuw tekende men twaalf spaken in het wiel.
- Soort kunstwerk
- gevelsteen
- Gebruikte materialen
- Steen
- Bijzonderheden
- Bronnen: Gebonden verbeelding , Wageningse beelden bij hun gebouwen: Comité Open Monumentendag Wageningen, 2010, pag. 48 - 49.
Oud -Wageningen jrg. 35 nr. 1, februari 2007, pag. 29-31, Zeven A.C./ Kreeg Wagenvene of Nye Wageningen in 1263 stadsrechten?
Steenbergen, A.G. / Wageningse avonden, een bundel verhalen over de geschiedenis van Wageningen: Verweij, 1970, pag. 49 - 51.
- Externe bronnen
-