WA020 6 Staalconstructie Heijmans Churchillweg 43 45 Situatie maart 2017 JPG

Staalconstructie, zonder titel / Sprong naar de toekomst | ONZICHTBAAR

Locatieomschrijving
Churchillweg voorheen 43-45
Kunstenaar
Heijmans, Toon
Over de kunstenaar
Toon Heijmans werd in 1926 in Nijmegen geboren en overleed in deze stad eind mei 2018. Hij woonde en werkte in Nijmegen. Hij studeerde aan de Academie Kunstoefening Arnhem. Hij doorliep de afdeling Monumentaal met als specialisatie glas-in-lood, aangevuld met een onderwijsacte Handvaardigheid, en ontwikkelde zich tot een uiterst veelzijdig en ambachtelijk onderlegd kunstenaar. Hij maakte kunstwerken in staal, steen, beton, hout en glas, zowel voor binnen als voor de openbare ruimte. Een in Nijmegen geliefd kunstwerk is zijn brons 'Al mot ik krupe', waarin een gelijknamig Nijmeegse carnavalslied tot uitdrukking wordt gebracht. Heijmans was nog op hoge leeftijd actief: Op 24 maart 2018 werd op Vliegveld Eindhoven een door hem gemaakt gedenkteken voor de ramp met de MH17 onthuld.
Beschrijving
Onzichtbaar: beelden die verdwenen zijn of niet meer te zien zijn in of vanuit de openbare ruimte.

Dit beeld is eind januari 2019 verwijderd met het oog op woningbouw op dit terrein. Het is tijdelijk opgeslagen in afwachting van herplaatsing, zo mogelijk nabij deze locatie. Beschrijving en positie betreffen de locatie Churchillweg 43-45.

Lichtblauwe schuin omhoog gerichte stalen balken rusten op donkerblauwe stalen balken. De balken hebben een H-profiel. Het geheel rust op een voet van stenen platen. Het beeld stond los van zijn vroegere context, want het hoorde bij de LTS, de Lagere Technische School die hier sinds de jaren ‘30 heeft gestaan en nog bij vele Wageningers bekend is. Het gebouw is begin 2011 gesloopt, op het terrein is een nieuwe wijk, Mouterijnoord, verrezen waaraan nog steeds wordt gebouwd. De kunstenaar heeft de volgende toelichting gegeven: "Het beeld is rond 1970 gemaakt, en eerst geplaatst voor de ingang van de sporthal van het Olympiaplein. Het is een vertaling van "een sprong naar de toekomst". Het was bedoeld als decoratie voor een hangplek voor jongeren. Het onderste gedeelte bevat horizontale elementen die een zitbank voorstellen, een basis voor de sprong naar de toekomst. Daaruit verschijnen dikke en dunne, kortere en langere elementen die de diversiteiten aan sprongen verbeelden. Sprongen dus naar de toekomst, eindigend in een dunne lange hoge sprong".
De hoogte is ongeveer 600 cm, lengte en breedte zijn ongeveer 200 cm.



Jaartal van plaatsing
1970
Soort kunstwerk
stalen object
Gebruikte materialen
Staal, steen
Bijzonderheden
Voorlopige Inventarisatie: Gemeente Wageningen, januari 2008.
Externe bronnen