Sculptuur, zonder titel
- Locatieomschrijving
- In het gazon langs de straat Binnenhaven, voor het gebouw van de Vakschool Wageningen, hoek Marijkeweg 5 - Binnenhaven
- Kunstenaar
- Wagt, George van der
- Over de kunstenaar
- George van der Wagt werd in 1921 geboren in Rotterdam en overleed in Amsterdam in 2007. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij werkt in diverse materialen zoals steen, staal en beton, en maakte zowel abstracte als figuratieve beelden. Later schilderde hij ook. Beeldhouwwerken en monumentale werken van zijn hand zijn onder meer het Airborne Monument te Oosterbeek en ‘Ballerina’ aan de Nieuwegracht in Purmerend. Een groot gevelreliëf dat hij in 1969 maakte voor een technische school aan de Dierenriemstraat in Groningen is bij de sloop van de school behouden en in 2007 in die stad herplaatst aan de gevel van het Vensterhuis in de wijk Lewenborg. Hij assisteerde zijn leermeester aan de academie in Rotterdam, John Raedecker, bij het uitvoeren van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Eind 2013 is op initiatief van zijn weduwe, beeldend kunstenares Isa van der Zee, het boek ‘George van der Wagt, beeldhouwer’ gepubliceerd. Hij woonde en werkte voornamelijk in Amsterdam.
- Beschrijving
- In 2019 en 2020 is nieuwbouw van de Vakschool Wageningen gerealiseerd en heeft deze opleiding het gebouw ‘met de koksmuts’ aan de overkant van de Marijkeweg verlaten. Het beeld dat daar in het struikgewas stond, is medio 2020 verplaatst naar het gazon aan de Binnenhavenzijde van de nieuwbouw, enkele tientallen meters verderop. Het is een stenen sculptuur van George van der Wagt, zonder titel.
Twee zware ovale schijven van lichte natuursteen staan rechtop op een grijze natuurstenen sokkel waarin aan de bovenzijde rechthoekige sleuven zijn uitgehakt. De rechterschijf (vooraanzicht) steekt met een uitsteeksel door de linker schijf. Het beeld zou in 1970 zijn geplaatst toen het bakkerijonderwijs dit nieuwe gebouw aan de Marijkeweg betrok. Volgens een voormalige werknemer is het een of meer keren verplaatst, onder meer toen bij een verbouwing de hoofdingang verplaatst werd. De betekenis van het beeld moet volgens een andere oud-medewerker, aldus De Gelderlander van 22 februari 2008, worden gezocht in de symboliek van snel draaiende molenstenen, die door hun vaart iets vervormen. Of dit de visie van de kunstenaar is, is niet na te gaan, Van der Wagt is in 2007 overleden. Weliswaar zijn molenstenen passend voor deze vakschool van het Station voor Maalderij en Bakkerij, maar de interpretatie staat op gespannen voet met de algemene toelichting van de kunstenaar, zoals vermeld op de aan hem gewijde website: 'Monumentaal werk heeft mij altijd erg beziggehouden. Niet dat het groot en zwaar moet zijn, maar het totale karakter van het werk moet het uitstralen. De factor rust en stabiliteit vind ik bij monumentaliteit doorslaggevend [...]. Indien nodig en ook vanuit eigen verlangen heb ik herkenbare of abstracte beelden met deformatie gemaakt.' De beelden van George van der Wagt hebben door hun eenvoud zeggingskracht en uitstraling. Het beeld is ongeveer 100 centimeter hoog, de sokkel ongeveer 80 centimeter.
- Jaartal van plaatsing
- 1970
- Soort kunstwerk
- beeldhouwwerk
- Gebruikte materialen
- Natuursteen
- Bijzonderheden
- Bron:
De Gelderlander, 22 februari 2008;
Gedenkboek 100 jaar Bakkerijonderwijs, Wageningen 2009;
Rondleidingen Wageningen;
- Externe bronnen
-