WA112 3 Ritzema Bos Borstbeeld Arboretum de Dreijen Falise JPG

Professor Ritzema Bos

Locatieomschrijving
Arboretum De Dreijen, Generaal Foulkesweg 37, aan de rand van het gazon, ongeveer 75 meter vanaf de Generaal Foulkesweg
Kunstenaar
Falise, August
Over de kunstenaar
August F.H. Falise (Wageningen, 1875 – 1936) studeerde in Amsterdam aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie van beeldende kunsten. Hij heeft als beeldhouwer een groot oeuvre in klassieke stijl nagelaten. Hij was een invloedrijke kunstenaar en een inspirerende kunstdocent. Naast het in Wageningen bekende beeld De Zaaier maakte hij diverse monumenten en kerkbeelden, plaquettes van bekende personen als Aberson en De Groot, en het borstbeeld van dr. Ritzema Bos in arboretum De Dreijen. Hij woonde en werkte voornamelijk in Wageningen. Museum De Casteelse poort, Wageningen, wijdde van 18 juni 2010 tot 16 januari 2011 een tentoonstelling aan Falise.
Beschrijving
Dit kunstwerk is van dichtbij te zien tijdens de openingstijden van het park.
Vanaf de General Foulkesweg is in arboretum De Dreijen tussen de beplanting langs het gazon het standbeeld van een heer te zien, die uitkijkt over het arboretum. Het is een bronzen borstbeeld van prof. dr. J. Ritzema Bos. Het staat op een roze granieten sokkel met de inscriptie: "Prof. Dr. J. Ritzema Bos, grondlegger der Phytopathologie in Nederland, 1850-1928". De afmetingen zijn 60 x 40 x 40 centimeter (hxbxd), exclusief sokkel. Dit gedeelte van het arboretum is in beheer bij beeldengalerij Het Depot. Aanvankelijk stond het beeld met het gezicht naar het gebouw ‘Plantentaxonomie’, ook wel bekend als ‘het gebouw met de klok’. Bij herinrichting van het terrein door Het Depot in 2015 is het ongeveer 30 meter naar het noord-oosten verplaatst en met het gezicht naar het arboretum gedraaid.
Jaartal van plaatsing
1924
Soort kunstwerk
bronzen object
Gebruikte materialen
Brons, graniet
Bijzonderheden
August Falise, veelzijdig Wagenings beeldhouwer; Museum De Casteelse poort, 2011.

Gids voor architectuur van de Wageningse Berg: Uitgeverij Blauwdruk en Comité Open Monumentendag Wageningen, 2007, pag. 128 – 129.
Externe bronnen