Muurreliëf | ONZICHTBAAR
- Locatieomschrijving
- voorheen Hollandseweg 11 (verdwenen)
- Kunstenaar
- Reede, Johan van
- Over de kunstenaar
- Johan van Reede is in 1921 in Rotterdam geboren. In deze stad is hij in mei 2016 overleden. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Naast monumentale kunst zoals reliëfs en muurschilderingen maakte hij schilderijen, grafiek en staalplastieken. In 1991 vond in CBK Rotterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk tot dusver plaats. Voor het Dijkzigt Ziekenhuis (Erasmus MC) maakte hij een grote wandschildering. Hij woonde en werkte voornamelijk in Rotterdam, maar verbleef ook in Sevilla (Sp) en Parijs (Fr) en maakte studiereizen naar de Sahara.
- Beschrijving
- Onzichtbaar: beelden die verdwenen zijn of niet meer te zien zijn in of vanuit de openbare ruimte.
Aan de ingang van het voormalige Wagenings Lyceum, de scholengemeenschap heet nu Pantarijn, bevond zich een naar binnen doorlopend baksteenreliëf door Johan van Reede. Het patroon was een combinatie van diverse metselverbanden met ingevoegde blauwgroen verglaasde bakstenen en gesinterd stookafval van bakstenen. In sommige bronnen wordt als datering 1960 gegeven. Het gebouw is in 1967 in gebruik genomen. Aan te nemen is dat het baksteenreliëf begin 1967 gereed is gekomen, bij de afronding van de nieuwbouw. Het kunstwerk, een van de weinige baksteenreliëfs in Nederland, is verloren gegaan bij de sloop van het gebouw in 2007. De Gps-coördinaten zijn een benadering van de vroegere locatie van het gevelkunstwerk.
- Jaartal van plaatsing
- 1967
- Soort kunstwerk
- gevelkunstwerk
- Gebruikte materialen
- baksteen
- Bijzonderheden
- Bron:
Haartsen, Tom / De wand des tijds, monumentale kunst rond de jaren 50: Stichting Kunst & Bedrijf (?), 2002, pagina 78 - 79
- Externe bronnen
-