WA168 1 Mozaïeken voorheen Binnenhaven 12 Plafondoverzicht Uit Wag Kunstschatten WU Wim Mulder jpg

Mozaïeken Insecten

Locatieomschrijving
Voorburglaan, in de bruggen tussen woonwijk en Voorburglaan. Afgebeeld: Johan Karschstraat.
Kunstenaar
Mulder, Wim
Over de kunstenaar
Wim Mulder werd in 1908 geboren in Emmerich (D) en overleed in Otterlo in 1992. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in Arnhem. Hij woonde en werkte in Otterlo en was geruime tijd tekenleraar aan het Marnix College te Ede. Naast mozaïeken maakte hij ook glas-in-lood, tekeningen en aquarellen. In 1946 verscheen een boek met zijn tekeningen en aquarellen van de verwoesting van Arnhem in de oorlog. Eind april 2023 organiseerde het Historisch Museum Ede een tentoonstelling over Mulder als veelzijdig kunstenaar in Cultura Erfgoed, met een looptijd tot 10 september van dat jaar.
Beschrijving
In de zuidelijke wand van vijf bakstenen bruggen die de verbinding vormen tussen de Voorburglaan en zijstraten in de nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord is een mozaïek van de hand van Wim Mulder opgenomen: Het binnenste van een blad (Jan J. de Goedestraat, afmetingen 72x82 cm bxh); een groen blad met schimmel en sporen (Willem Berkhemerstraat, afmetingen 99x80 cm bxh); een vuist met graan (Jan Jordensstraat, afmetingen 150x101 cm bxh); hemellichamen en een zandloper (Ben van Londenstraat, afmetingen 141x110 cm bxh); virussen (Johan Karschstraat, afmetingen 140x104 cm bxh). Dit zijn vijf van de negen ornamentale mozaïeken die waren opgenomen in het stucwerk van wanden en plafond in diverse ruimten van het voormalige IPO-gebouw ‘Pannenhuis’, het Instituut voor Plantenkundig Onderzoek dat in 1956 aan Binnenhaven 12 in gebruik werd genomen en in het voorjaar van 2010 is gesloopt. Het waren losse voorstellingen, gesigneerd ‘WM'56’ of ‘WM 57’. In opdracht van projectontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling zijn de mozaïeken bewaard, en gerestaureerd door de Wageningse beeldhouwers Toon Rijkers en Markó Markov voor herplaatsing in of aan de gebouwen van de woonwijk Nieuw Kortenoord die op deze locatie is verrezen. Vijf mozaïeken zijn eind 2012 in bruggen over de singel langs de Voorburglaan aangebracht, de overige zullen mogelijk later in de wijk terugkomen in een kunstwerk van Rijkers en Markov gezamenlijk indien hiervoor financiering wordt gevonden. In verband met deze kunstwerken heet fase I van Nieuw Kortenoord ‘Mozaïekpark’. De mozaïeken zijn in april 2010 uit het oude gebouw verwijderd door Sloopbedrijf Dusseldorp. Afgebeeld is de oude situering van een virus in blauw, wit en grijs in het plafond van een gang, en de nieuwe situering in de bakstenen zijwand van een brug aan de Johan Karschstraat. De coördinaten betreffen deze brug.
Jaartal van plaatsing
1956
Soort kunstwerk
mozaïek
Gebruikte materialen
Glasmozaïek in baksteen
Bijzonderheden
Bronnen:
- De Gelderlander - Vallei, 24 april 2023: ‘Expositie zet werk van Wim Mulder in de schijnwerpers’, door Manon Bastides.
- Communicatie met restaurateur Toon Rijkers;
- Wageningse kunstschatten: Wageningen UR 2009, pag. 7 – 10;
- Regionale media w.o. Hoog en Laag 14 april 2010, de Veluwepost 7 dec 2012 en Stad Wageningen 12 dec 2012.
Externe bronnen