WA267 1 Monument Sahara Ericaplein Toon Rijkers JPG

Monument Sahara, Sahara Monument, herdenkingssteen vergissingsbombardement Hamelakkers

Locatieomschrijving
Aan de rand van het Ericaplein naast de Belmonteweg
Kunstenaar
Rijkers, Toon
Over de kunstenaar
Toon Rijkers (Uden, 1964) studeerde en promoveerde in Wageningen en werkte aan Wageningen UR tot 2004. Daarna volgde hij de opleidingen beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en restaureren bij het Centrum Natuursteen Utrecht. In Wageningen maakte hij gevelstenen voor de studentenhuisvesting Heerenstraat-Burgtstraat-Vijzelstraat, voor de woon- en zorgwijk Torckdael aan Rustenburg – Spijk en voor het pand der Vrijmetselaars op de hoek van Niemeijerstraat – Emmapark. Ook restaureerde hij in samenwerking met de beeldhouwer Markó Markov vele mozaïekplateau’s die afkomstig waren uit te slopen universiteitsgebouwen en aangebracht zijn op bruggen in de nieuwe woonwijk Kortenoord.
Beschrijving
Een grote Zweedse zwerfkei van ongeveer 2.10 x 2.10 x 1,15 meter ligt aan de rand van het Ericaplein in de woonwijk Sahara op de Wageningse Berg. In het oppervlak van de steen zijn tweemaal vier regels te lezen onder de titel 17 september 1944: “Een stille zondagmorgen / Een blauwe hemel / een stralende zon / een fraaie nazomerdag / En midden in deze vrede / de gierende dood / de laaiende brand / de spattende granaten”. Zo opende de Wageningsche Courant van 19 september 1945, dus enkele maanden na de bevrijding van Nederland, een artikel ter herdenking van de doden en gewonden door het vergissingsbombardement door geallieerde vliegtuigen. De bommen waren, in het kader van de operatie Market Garden, bedoeld voor Duits afweergeschut bij het Lexkesveer, maar troffen woonhuizen in de Sahara en aan de Diedenweg, ongeveer een kilometer verderop, met 39 doden, vele zwaar gewonden en één vermiste als gevolg. Het monument is een initiatief van Jola Gerritsen en Bart van Aller, beiden geboren in deze wijk. De tekst is uitgehakt door de Wageningse beeldhouwer Toon Rijkers. Gekozen is voor het lettertype Young Serif, in kapitalen (hoofdletters).
Jaartal van plaatsing
2019
Soort kunstwerk
stalen object
Gebruikte materialen
Natuursteen, verf
Bijzonderheden
Bronnen:
- Anker, Carleen van den / Niet meer vergeten – Bombardement van de Sahara, 17 september, 11.37 uur: Stichting Sahara 1944, Wageningen 2019

- De Gelderlander – Vallei, 18 september 2019 “Vergissingsbombardement nu nooit meer vergeten”
Externe bronnen