Kruisend Licht
- Locatieomschrijving
- Dreijenplein 2, in de gevel van het gebouw hoek Dreijenlaan – Bomenweg, ter hoogte van de eerste verdieping.
- Kunstenaar
- Munster, Jan van
- Over de kunstenaar
- Jan van Munster werd in 1939 geboren in Gorinchem, hij overleed in mei 2024 in Oost-Souburg. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Een bekend lichtkunstwerk vormen de groene lichtstokken bij de aansluiting van de A30 op de A12. Ook werkte hij aan opdrachten van het Stadhuis in Dordrecht, ABN Amsterdam, de metro in Amsterdam en het Rijksmuseum Kröller Müller in Otterlo. Hij ontving de A. Schwartzprijs voor beeldhouwkunst (1966), de Chabotprijs van het Rotterdamse Anjerfonds (1971) en de Wilhelmina-ring (2003), de oeuvreprijs voor beeldhouwkunst. Hij was docent aan kunstacademies in Haarlem, Rotterdam en Den Bosch. Een terugkerend thema is energie, opgevat als universele oerkracht. Voor zijn werk ontving hij begin 2020 de “Deutscher Lichtkunstpreis 2020”, een prijs die sinds 2014 om het jaar wordt toegekend.
- Beschrijving
- Aan een inspringende hoek van het voormalige universiteitsgebouw Computechnion hangt een lichtkunstwerk van twee zwarte kruisende balken van elk 7,5 meter lengte en aan de aangrenzende wand eveneens een balk, van 5 meter lengte. Ze tekenen scherp af tegen de witte gevelplaten. ’s Avonds lichten neonbuizen in delen van deze balken fel op, waardoor een geheel ander totaalbeeld ontstaat, met een opvallend, lichtgevend plus- en minteken. Dit refereert aan de vroegere functie van het gebouw: Het Computechnion op De Dreijen was het rekencentrum van Wageningen UR. Sinds 2016 zijn hier studenten gehuisvest.
- Jaartal van plaatsing
- 1987
- Soort kunstwerk
- gevelkunstwerk
- Gebruikte materialen
- Neonbuizen, staal
- Bijzonderheden
- Gebonden verbeelding , Wageningse beelden bij hun gebouwen: Comité Open Monumentendag Wageningen, 2010, pag. 28 – 29;
Gids voor architectuur van de Wageningse Berg: Uitgeverij Blauwdruk en Comité Open Monumentendag Wageningen, 2007, pag. 116 - 126.
- Externe bronnen
-