Klaproosterrorisme
- Kunstenaar
- Kamphuis, Robbert en van Corven, René
- Over de kunstenaar
- Robbert Kamphuis werd in 1963 geboren in Epe. Hij woont en werkt in Wageningen. Hij is beeldend kunstenaar, fotograaf, grafisch ontwerper, muzikant en organisator. Zijn brons ‘Handen’(werktitel) staat bij de ingang van de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen. In 1993 was hij mede-organisator van het ‘Bomenhuwelijk’ in arboretum Belmonte, net als het Klaproosterrorisme een vorm van conceptuele kunst.
René van Corven werd in 1956 geboren in Utrecht. Hij woont en werkt in Wageningen. Hij studeerde biologie aan Landbouwuniversiteit te Wageningen en vormgeving van de openbare ruimte aan de Design Academy in Eindhoven. Hij werkt onder de naam Atelier van Corven. Dit bureau maakt ontwerpen voor leefomgevingen in binnen- en buitenruimten. Tot zijn werk in Wageningen behoort het Alfabethek aan de Dolderstraat.
- Beschrijving
- Op de Wageningse Berg ligt te midden van een aantal oude universiteitsgebouwen een veld van 40 vakken met een lage betonnen rand, nu tijdelijk in gebruik als volkstuinen. Het veld ligt tegen de Generaal Foulkesweg aan. Het zijn oude, in onbruik geraakte proefvakken waarin de Landbouw Universiteit onderzoek deed naar de invloed van de bodemsamenstelling op verschillende gewassen. Daarvan zijn er in Europa nog maar twee over en daarom is dit veld tot rijksmonument verklaard. Inmiddels is het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar. De Generaal Foulkesweg is een hoogwaardige locatie voor woningen, maar de proefvelden belemmeren het bouwen direct langs deze weg. Om onopgehelderde redenen is een bulldozer tweemaal begonnen aan het ruimen van de vakken die het dichtst bij de weg liggen. Daar is tegen opgetreden en de vakken zijn hersteld. Het toenmalige kunstcollectief Juffrouw Bertha was verontrust over de bedreiging van dit rijksmonument en stelde zich ten doel om door middel van kunst de proefbakken onder de aandacht van de Wageningse bevolking te brengen. De paden tussen de proefbakken zijn bewerkt en er zijn stilletjes klaprozen gezaaid. De bedoeling was, dat deze de bakken helderrood zouden omlijsten, om zo de proefbakken voor even uit te lichten boven hun onopvallende bestaan. De klaprozen zijn echter nooit opgekomen. Daarmee is dit een act van ‘Conceptuele Kunst’ geworden, een kunstvorm waarin het idee, het concept, in wezen het kunstwerk zelf is. De proefvakken zijn inmiddels al enige jaren in gebruik als volkstuinen. In 2021 bracht de Wageningse uitgeverij Blauwdruk een boek en een DVD over de proefvakken uit, in samenwerking met Mugmedia en de Stichting Proeftuin Groot Hinkeloord.
- Jaartal van plaatsing
- 2008
- Soort kunstwerk
- conceptuele kunst
- Gebruikte materialen
- Klaprooszaden.
- Bijzonderheden
- Bronnen:
- Persoonlijke communicatie door Robbert Kamphuis.
- De proefvakken van Microbiologie – De 100-jarige geschiedenis van een rijksmonument: Blauwdruk, 2021
- Externe bronnen
-