Indië Monument
- Locatieomschrijving
- Hoek Nudestraat - Costerweg
- Kunstenaar
- Wever, Pim
- Over de kunstenaar
- Pim Wever werd in 1966 geboren in Vught. Aansluitend op zijn bouwkundige opleiding is hij in 1994 afgestudeerd als ontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in 's-Hertogenbosch en sindsdien werkzaam in het beeldend vakgebied. Hij richt zich met zijn bedrijf 'Sarcofaag' op beeldende grafmonumenten. Vanuit zijn achtergrond als kunstenaar wil de kunstenaar de mogelijkheid bieden een bijzonder en persoonlijk eerbetoon voor een overledene te realiseren
- Beschrijving
- In opdracht van de gemeente Wageningen ontwierp Pim Wever een monument ter nagedachtenis aan Wageningers die tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd in de periode 1945-1949 het leven verloren in het toenmalige Nederlands Indië.
Het monument bestaat uit vier grijze stenen platen waarin teksten zijn gegraveerd en de namen van de Wageningse slachtoffers. Op de platen staat in roestvrijstaal een lelie, waarvan de bladeren zijn voorgesteld door een aantal gebogen buizen. Het zijn elf bloembladeren, het twaalfde blad ontbreekt. Dit symboliseert het verlies. De lelie is gekozen vanuit de symboliek in de oosterse traditie. Het monument werd op 24 september 2010 onthuld door de Nederlands-Indische Wageninger Giovanni Hakkenberg, drager van de Militaire Willemsorde.
De tekst op de vier stenen platen luidt: "Nederlands- Indië / Ter nagedachtenis aan de Wageningers / die vielen in het conflict in de Oost. / Zij vertrokken tussen 1945 en 1950 / en keerden niet meer terug./ Koninklijke Landmacht / Aggelen, G. van / Beek, A.H. van / Penters, F. / Peppel, J. van de / Schouten, G. / Schraagen, H.W. / Wolters, P. J. J. / Oorlogsvrijwilligers / Eikhoudt, J. H. / Rookmaaker, D. W. / Soeteman, A. H. / Koninklijke Marine / Witman, J. /. Het grondvlak meet ongeveer 250 x 200 cm (bxh). Door plaatsing op deze locatie is er een verbinding met het nabijgelegen monument voor de Gevallenen in WO II. Een particuliere Wageningse sponsor, Paul Zents (firma Zents), schonk dit monument aan de gemeente. Bureau Sarcofaag, waarin de kunstenaar werkt, maakt sinds 1995 beeldende grafmonumenten.
Initiatiefnemer is de journalist Martin Brink. Deze bereidt een publicatie voor over de lotgevallen van de elf niet teruggekeerde Wageningers.
- Jaartal van plaatsing
- 2010
- Soort kunstwerk
- kunstwerk
- Gebruikte materialen
- Roestvrijstaal op donkergrijze stenen voet.
- Externe bronnen
-