WA160 1 Gevelreliëf Ziekenzorg Barmhartige Samaritaan vh De Hucht Generaal Foulkesweg 13 Eijck jpg

Het verplegen (De barmhartige Samaritaan)(Ziekenzorg)

Locatieomschrijving
voorheen Generaal Foulkesweg 13
Kunstenaar
Eijck, Charles
Over de kunstenaar
Charles Eyck werd in 1897 in Meerssen geboren en overleed in Nuth in 1983. Hij studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij was een veelzijdige en productieve kunstenaar en werkte onder meer als glaskunstenaar, beeldhouwer, schilder en monumentaal kunstenaar. Hij doceerde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 1919 won hij de Willink van Collenprijs en in 1922 de prestigieuze Prix de Rome voorschilderkunst. Ook won hij een Medaille van de stad Parijs. Tot zijn thema’s behoren religieuze voorstellingen, landschappen en portretten. Het Limburgs Bevrijdingsmonument op het Koningsplein in Maastricht is van zijn hand.
Beschrijving
Tot 18 december 2013 sierde dit reliëf de naar de Generaal Foulkesweg gekeerde gevel van gebouw De Hucht. Dit was van 1912 tot 1974 de locatie van het ziekenhuis van Wageningen, "Ziekenzorg" geheten. De villa die aanvankelijk als ziekenhuis diende werd in 1958 ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Bij die gelegenheid schonken de aannemers dit kunstwerk. Het reliëf toont drie liggende figuren, een staande vrouw bij een man met krukken, en de bovenzijde van twee verpleegsters met bladen met voedsel en/of geneesmiddelen. In totaal meet het 2x3x0,4 meter (h. x b. x d.). Techniek: gietsel uit gipsvorm. Na verhuizing van het ziekenhuis naar een locatie op de Wageningse Berg in 1974 kwam het gebouw in bezit van de Landbouwuniversiteit. Na enkele decennia is het verkocht, en enkele jaren later gesloopt om plaats te maken voor een woon-zorgcentrum van zorgorganisatie Zidéris. In de plaatselijke media kwam in die periode de ongerustheid van omwonenden, verenigingen en kunstliefhebbers aan het licht over het onzekere lot van dit gevelbeeld. Een nieuwe bestemming kon in Wageningen niet worden gevonden. Bij de sloop is het reliëf op 18 december 2013 in twee delen verwijderd en opgeslagen.

In februari 2020 is het beeld geplaatst in een talud van de toegangsweg naar het ziekenhuis De Gelderse Vallei te Ede, de Willy Brandtlaan.

Gps-coördinaten en afbeeldingen geven de situatie vóór de sloop.
Jaartal van plaatsing
1958
Soort kunstwerk
gevelbeeld
Gebruikte materialen
Cement met toeslag
Bijzonderheden
Gebonden verbeelding , Wageningse beelden bij hun gebouwen: Comité Open Monumentendag Wageningen, 2010, pag. 38 – 39.

Zorgen behoud reliëf aan muur van De Hucht: De Gelderlander -Vallei, 4 december 2013.

De Hucht uit 1958 maakt plaats voor zorgwoningen: De Veluwepost, 6 december 2013.
Externe bronnen