Het Bloemenfort | ONZICHTBAAR
- Locatieomschrijving
- Aan de zuidzijde van de akker op de Wageningse Berg tussen Westbergweg en Holleweg, tegen de bomenrand aan
- Kunstenaar
- De Waterlanders
- Over de kunstenaar
- De Wageningse groep De Waterlanders speelt diverse vormen van locatietheater in binnen- en buitenland. De groep is opgericht in 2002 en vierde in 2022 het twintigjarig bestaan met onder meer een expositie in de bblthk, de openbare bibliotheek van Wageningen. Ten tijde van Het Bloemenfort bestond de groep uit Eric Langendoen (vormgever/beeldend kunstenaar/performer), Erik Woltmeijer (componist/muzikant), Bart Heijnemans (technicus/productieleider/performer) en Remco de Kluizenaar (componist, muzikant, performer). “Door het werken als collectief, soms uitgebreid met acteurs, musici en dansers, worden de voorstellingen een totaalkunstwerk waarin alles met elkaar en de met locatie vervlochten is. Performance, muziek en beeldende kunst smelten met de omgeving samen tot een totaalervaring. Bezoekers worden ondergedompeld in een mysterieus universum: poëtisch, muzikaal en beeldend”, aldus De Waterlanders op hun website.
- Beschrijving
- Het Bloemenfort is door theatergroep De Waterlanders gebouwd in het jaar waarin Wageningen 750 jaar stadsrechten vierde, ter herinnering aan de vestingfunctie die de stad in vroeger tijden heeft vervuld. Het was een uit palen en wilgentenen opgetrokken bouwwerk met enkele contouren van de oude vestingstad, met een omtrek van 40 meter en een hoogte van ongeveer drie meter. Het had aan de achterkant een ingang naar de open ruimte en was van boven open. Het fort is op 19 april geopend en half november van dat jaar gesloten en afgebroken. In de ruimte zijn diverse evenementen uitgevoerd.
Bij het bloemenfort van de Waterlanders heeft toenmalig Waterlander Remco de Kluizenaar seizoens-muziekstukken gecomponeerd. Op verzoek van de Waterlanders schreef stadsdichter Laurens van der Zee hiervoor drie teksten om de geschiedenis van Wageningen in drie seizoenen in te delen, ”Lente”, “Zomer” en “Herfst van Wageningen”. “Het Herfstlied is een melancholische ballade, met o.a. banjo, harmonium en een heel koperblaasorkestje aan het einde”, aldus cultuurinwageningen.nl op 25 september van dat jaar. De composities waren via internet op de mobiele telefoon te horen en zijn nog steeds op de site van deze groep te beluisteren.
- Jaartal van plaatsing
- 2013
- Soort kunstwerk
- landschapskunst
- Gebruikte materialen
- Takken, houten palen
- Externe bronnen
-