Herdenkingsmonument 1940 – 1945; Monument voor de Gevallenen
- Locatieomschrijving
- Hoek Costerweg - Nude
- Kunstenaar
- Onbekend
- Over de kunstenaar
- Initiatief en ontwerp van de vroege versie: Gemeenschap Oud Illegale Werkers. Vormgeving en beheer latere uitvoeringen: Gemeente Wageningen
- Beschrijving
- Tegen een licht gebogen bakstenen achtergrond met in metaal de jaartallen 1940 en 1945 staat een wit houten kruis. Aan weerszijden staan bakstenen bloembakken. Sinds september 2013 hangen op de bakstenen wand vier zwart- marmeren platen met daarop de namen van 199 omgekomen Wageningse burgerslachtoffers. In december 2014 zijn twee namen toegevoegd, zodat het aantal namen nu 201 is.
In eenvoudige vorm is dit monument in mei 1946 geplaatst op initiatief van leden van de Gemeenschap Oud Illegale Werkers. Een tekst daarbij luidde: “1940 – 1945 / in dankbare herinnering aan allen die hun leven lieten voor het vaderland / 3 – 5 1946”.
In 1952 kreeg dit monument zijn huidige vorm; enige jaren later is het terrein opgehoogd waardoor enkele bakstenen traptreden onder het oppervlak zijn verdwenen.
De naamplaten zijn een initiatief van de heer Gert van de Weerd, zelf nabestaande van een burgerslachtoffer. Diverse personen en organisaties werkten aan de realisatie mee. Medio 2014 is het monument gerestaureerd en is een nieuw houten kruis geplaatst. Het monument is het centrum van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei.
- Jaartal van plaatsing
- 1952
- Soort kunstwerk
- kunstwerk
- Gebruikte materialen
- Baksteen, hout, marmer.
- Bijzonderheden
- Bronnen: Voorlopige Inventarisatie: Gemeente Wageningen, januari 2008;
lokale en regionale pers.
- Externe bronnen
-