WA136 1 Groei 68 Campus WUR tuin bij Lumen Slegers jpg

Groei '68

Locatieomschrijving
WUR campus Oost, Tuin bij Lumen
Kunstenaar
Slegers, Piet
Over de kunstenaar
Piet Slegers werd geboren in 1923. Op 18 juni 2016 is hij in zijn woonplaats Velp overleden. Hij studeerde aan de toenmalige School voor Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem. Hij heeft diverse bekende landschapskunstprojecten gemaakt, waaronder de vijf hectare grote “Aardzee” bij Zeewolde. Daarnaast werkte hij in materialen als natuursteen, staal en brons. Thema’s als water, aarde, vogels, komen in zijn beeldhouwwerken voor. In Wageningen staan twee kunstwerken van Slegers in de openbare ruimte. Ook in onder meer Arnhem en Nijmegen is zijn kunst te zien. Hij werkte in Arnhem en omgeving. In 2011 ontving hij de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst, de Wilhelminaring.
Beschrijving
Alsof een enorme roodstenen molensteen in tweeën is gespleten, zo staan twee rechtopstaande halve cirkels tegenover elkaar aan de buitenkant, de Mansholtlaanzijde, van de natuurtuin bij gebouw Lumen op de campus van de Universiteit. Beide steenhelften zijn gegroefd, de kunstenaar liet zich inspireren door jaarringen van een boom. Het werk stond aanvankelijk bij het Instituut voor Toegepast Biologisch Onderzoek in de Natuur (ITBON) dat op 9 mei 1968 werd geopend. Het ITBON ging in 2000 op in het onderzoeksinstituut Alterra. Vooruitlopend op deze fusie is het beeld in 1998 op de Campus geplaatst. Groei is in het oeuvre van Slegers een veel voorkomend thema. De gebruikte steensoort, Michelnauer Tuff, volgt in kleur de seizoenen: in vochtige perioden is de steen donker, bij droogte lichtrood van kleur. Afmetingen: 220 cm hoog, plm. 300 cm breed, 70 cm dik.
Jaartal van plaatsing
1968
Soort kunstwerk
beeldhouwwerk
Gebruikte materialen
rode lavasteen
Bijzonderheden
Bronnen:
Rondleidingen Wageningen / Lumen, Gaia, Atlas - Architectuur, kunst en tuinen van de gebouwen van de Environmental Sciences Group: Wageningen UR, 2010, pag. 38 – 41 (zowel als boek als als pdf uitgebracht)
Piet Slegers: Jaap Bremer e.a., Uitgeverij De Zwaluw, Arnhem, 2004
Externe bronnen