Gevelstenen, zonder titel
- Locatieomschrijving
- Afgebeeld en Gps: gevelstenen hoek Burgstraat - Vijzelstraat
- Kunstenaar
- Rijkers, Toon
- Over de kunstenaar
- Toon Rijkers [Uden, 1964] studeerde en promoveerde in Wageningen en werkte aan Wageningen UR tot 2004. Daarna volgde hij de opleidingen beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en restaureren bij het Centrum Natuursteen Utrecht. In Wageningen maakte hij gevelstenen voor de studentenhuisvesting Heerenstraat-Burgtstraat-Vijzelstraat, voor de woon- en zorgwijk Torckdael aan Rustenburg – Spijk en voor het pand der Vrijmetselaars op de hoek van Niemeijerstraat – Emmapark. Ook restaureerde hij in samenwerking met de beeldhouwer Markó Markov vele mozaïekplateaus die afkomstig waren uit te slopen universiteitsgebouwen en aangebracht zijn op bruggen in de nieuwe woonwijk Kortenoord.
- Beschrijving
- Op zeven meter hoogte zijn in de gevels van een nieuw complex voor studentenhuisvesting vier hardstenen gevelstenen aangebracht. Twee stenen op de hoek Burgtstraat-Vijzelstraat verwijzen naar het universiteitsleven, twee op de hoek Burgtstraat-Heerenstraat naar de drukkerij Ponsen & Looijen die vroeger op deze locatie stond. Daar zijn veel wetenschappelijke rapporten en proefschriften gedrukt.
Het studentencomplex is in 2010 gebouwd in opdracht van studentenhuisvesting Idealis. De stenen zijn gemaakt door de beeldhouwer Toon Rijkers. Ze zijn vervaardigd uit Belgisch hardsteen, een kalksteensoort die bekend staat als arduin.
De verheven letters en de klok zijn bedekt met palladium, een zilverwit, edel metaal. Afgebeeld zijn de kop van een hoogleraar, een klok met bijschrift "het is tijd", een stapel boeken, en de tekst "een proefschrift maak je zo". Laatstgenoemde tekst gebruikte Ponsen & Looijen om promovendi te wijzen op de mogelijkheden voor de vormgeving van een proefschrift. Tevens is de tekst een knipoog naar de promovendus die een proefschrift schrijft: dat is niet moeilijk, dat schrijf je even op een vrije zaterdagmiddag!
De tekst "het is tijd" heeft eveneens twee lagen: de klok staat op half negen, verwijzend naar de weinig populaire aanvangstijd van het vroegste college. Ook verwijst de tekst naar de afsluiting door de Pedel bij de verdediging van een proefschrift door een promovendus. De Pedel spreekt dan de Latijnse woorden "Hora est" uit, wat betekent "Het is tijd". Daarna mag de promovendus niets meer zeggen.
- Jaartal van plaatsing
- 2010
- Soort kunstwerk
- gevelsteen
- Gebruikte materialen
- Steen.
- Bijzonderheden
- Bronnen: Toon Rijkers; Rondleidingen Wageningen.
- Externe bronnen
-