WA307 1 Gevelsteen De Straatuiver Toon Rijkers Prof Hofsteestraat 31 33 jpg

Gevelsteen De Straatuiver, gevelsteen De Ooievaar

Locatieomschrijving
Prof. Hofsteestraat 31-33, Buitenoord, aan de gevel op een-hoog
Kunstenaar
Rijkers, Toon
Over de kunstenaar
Toon Rijkers (Uden, 1964) studeerde en promoveerde in Wageningen en werkte aan Wageningen UR tot 2004. Daarna volgde hij de opleidingen beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en restaureren bij het Centrum Natuursteen Utrecht. In Wageningen maakte hij gevelstenen voor de studentenhuisvesting Heerenstraat-Burgtstraat-Vijzelstraat, voor de woon- en zorgwijk Torckdael aan Rustenburg – Spijk en voor het pand der Vrijmetselaars op de hoek van Niemeijerstraat – Emmapark. Ook restaureerde hij in samenwerking met de beeldhouwer Markó Markov vele mozaïekplateau’s die afkomstig waren uit te slopen universiteitsgebouwen en aangebracht zijn op bruggen in de nieuwe woonwijk Kortenoord.
Beschrijving
In Buitenoord, sluitstuk van het nieuwbouwproject Kortenoord, zijn vijf bijzondere gevelstenen te zien. Drie daarvan zijn in het najaar van 2021 zichtbaar geworden. De laatste twee, Voetgans en Straatuiver, bevinden zich in een straat die tot medio 2022 in gedeelten is opgeleverd en bewoond geraakt. Het zijn kunstwerken met een knipoog. De maker, Toon Rijkers, licht dit toe op een website: “De voorstelling moet prikkelen, schuren; dat je denkt ‘hee, wat moet die vos daar, wat zie ik hier nu eigenlijk?’ De gevelstenen zijn gemaakt van wit marmer. Het dier, het hoofdonderwerp, is uitgehakt in hoog-reliëf. Dat wil zeggen dat het dier als het ware uít de steen springt. In laagreliëf staat een herkenbaar element uit de wijk. Iedere steen heeft ook een onderschrift meegekregen dat bevreemdt. Dat als het ware schuurt met de voorstelling, omdat het bestaan van een nieuwe soort of ondersoort wordt gesuggereerd.“

Op gevelsteen De Straatuiver staat een ooievaar bovenop een lantaarnpaal alsof dit zijn vaste stek is – merkwaardig, want ooievaars zijn bekend om hun hoge uitkijkposten en nesten in een rustige omgeving. De steen is van wit marmer en meet 65 x 79 cm (bxh). Enkele accenten en de naam steken in goudkleur af tegen het witte marmer. De gevelstenen Voetgans en Straatuiver bevinden zich in hetzelfde deel van de U-vormig lopende straat. De straatnaam, Professor Hofsteestraat, verwijst naar de Wageningse hoogleraar dr. E.W. Hofstee (1909-1987|. Deze was van 1946 tot 1980 verbonden aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Hofstee zette zich daar in voor de nieuwe Afdeling Sociologie en Sociografie. Hij droeg ertoe bij dat studenten vanaf 1956 in Wageningen konden afstuderen als agrarisch socioloog, sterk gericht op de praktijk. Ook ontstond speciale belangstelling voor demografie, planologie, vrijetijdssociologie, en de sociologie van huwelijk en gezin, aldus de socioloog Bart van Heerikhuizen in zijn In Memoriam (1987).
Jaartal van plaatsing
2022
Soort kunstwerk
gevelsteen
Gebruikte materialen
Wit marmer, goudverf
Bijzonderheden
Bronnen:
- Communicatie met de kunstenaar
- Stad Wageningen, 20 april 2022: ‘Gevelreliëfs in Buitenoord – Vreemde dieren in nieuwe woonwijk’.
Externe bronnen