Gevelsteen De Grachtotter
- Locatieomschrijving
- De wijk Buitenoord, Henk Blankestijnstraat, aan de gevel tussen de huisnummers 6 en 8
- Kunstenaar
- Rijkers, Toon
- Over de kunstenaar
- Toon Rijkers (Uden, 1964) studeerde en promoveerde in Wageningen en werkte aan Wageningen UR tot 2004. Daarna volgde hij de opleidingen beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en restaureren bij het Centrum Natuursteen Utrecht. In Wageningen maakte hij gevelstenen voor de studentenhuisvesting Heerenstraat-Burgtstraat-Vijzelstraat, voor de woon- en zorgwijk Torckdael aan Rustenburg – Spijk en voor het pand der Vrijmetselaars op de hoek van Niemeijerstraat – Emmapark. Ook restaureerde hij in samenwerking met de beeldhouwer Markó Markov vele mozaïekplateau’s die afkomstig waren uit te slopen universiteitsgebouwen en aangebracht zijn op bruggen in de nieuwe woonwijk Kortenoord.
- Beschrijving
- In Buitenoord, sluitstuk van het nieuwbouwproject Kortenoord, zijn vijf bijzondere gevelstenen gepland. Drie daarvan zijn sinds het najaar van 2021 zichtbaar. Het zijn kunstwerken met een knipoog. De maker, Toon Rijkers, licht dit toe op een website: “De voorstelling moet prikkelen, schuren; dat je denkt ‘hee, wat moet die vos daar, wat zie ik hier nu eigenlijk?’ De gevelstenen zijn gemaakt van wit marmer. Het dier, het hoofdonderwerp, is uitgehakt in hoogreliëf. Dat wil zeggen dat het dier als het ware uít de steen springt. In laagreliëf staat een herkenbaar element uit de wijk. Iedere steen heeft ook een onderschrift meegekregen dat bevreemdt. Dat als het ware schuurt met de voorstelling, omdat het bestaan van een nieuwe soort of ondersoort wordt gesuggereerd.“
De Grachtotter, Blakestijnstraat: Aan een oever, met rietpluimen op de achtergrond, liggen twee otters tegen elkaar aan. De ene slaapt, de andere kijkt ons recht aan. Boven hen een driehoekig waarschuwingsbord met de tekst ‘let op! overstekende otters’. Onderaan op de gevelsteen staat in grote vergulde kapitalen (hoofdletters) de titel van het kunstwerk: ‘De Grachtotter’. Ook de achtergrond, de rand van het bord en de waarschuwingstekst zijn goudgeel. De steen meet 79 x 65 cm (bxh). De persoon naar wie deze straat is genoemd, Henk Blankestijn, was een bekende plaatselijke politicus, zoals het straatnaambord vermeldt: ‘Hendrik Blankestijn (Amerongen 24 juni 1947 - Wageningen 20 april 2016) wethouder 1979-2002’. De website over de nieuwe Wageningse wijken licht dit als volgt toe: ‘Henk Blankestijn was bijna 24 jaar lang een zeer populaire PvdA-wethouder en heeft op zaken als sport en huisvesting een belangrijke stempel gedrukt. In 1978 werd hij raadslid en een jaar later wethouder. Hij was tevens loco-burgemeester. Bij het overlijden van Blankestijn in 2016 noemde burgemeester Van Rumund hem “de bekendste stadspoliticus van zijn tijd”, die zich “met een groot hart” inzette voor de stad.’
- Jaartal van plaatsing
- 2021
- Soort kunstwerk
- gevelsteen
- Gebruikte materialen
- Wit marmer, goudverf
- Bijzonderheden
- Bron:
- Communicatie met de kunstenaar
- Externe bronnen
-