Gevelsteen Bakkerij Van der Linden | ONZICHTBAAR
- Locatieomschrijving
- Voorheen hoek Markt 19 – Vijzelstraat, entree marktzijde, naast de entree van het winkelpand.
- Kunstenaar
- Onbekend
- Over de kunstenaar
- De naam van de ontwerper is niet bekend. Het was een medewerker van het toenmalige reclamebureau Nijgh & Van Ditmar te Rotterdam, opgericht in 1837, nu Nijgh geheten (www.nijgh.com). De firma Sonneveld, bakkerijgrondstoffen, startte in 1956 in Sliedrecht als Soneco en werd Sonneveld na verhuizing naar Papendrecht in 1971. In 1983 werd G. Sonneveld directeur.
- Beschrijving
- Onzichtbaar: beelden die verdwenen zijn of niet meer te zien zijn in of vanuit de openbare ruimte.
In de loop van 2022 is de voorgevel van het pand gewijzigd na een wisseling van eigenaar en de daarop volgende verbouwing. De gevelsteen is niet teruggeplaatst.
Een terugblik:
Naast de toegangsdeur bevindt zich een gevelsteen. Deze verwijst naar de bakkerij Van der Linden die hier vroeger gevestigd was. De afbeelding is zwart, de letters zijn slordig wit geschilderd. Afgebeeld is de voorkant van een oude bakkerij met twee ramen en in het midden een gedeelde deur. In de opening blaast iemand op een hoorn. Er hangt een krakeling boven een raam en aan de zijkant hangen korenaren. Om opheldering te krijgen over deze gevelsteen is hij in een serie “Kunstraadsels van Wageningen” in lokale media onder de aandacht van het publiek gebracht. Een reactie van de voormalige bakker Van der Linden leerde, dat de steen een premie was die de firma Sonneveld aan bakkers gaf bij grote afname van hun broodverbeteraars en andere grondstoffen. De steen is bij een verbouwing in 1983 –’84 in de gevel aangebracht. Hij was toen bruin met grijze letters. Het materiaal is gips. Over het oud-Hollandse tafereel meldde oud-directeur G. Sonneveld, dat het reclamebureau Nijgh & Van Ditmar (Rotterdam) de opdracht kreeg een Anton Pieck-achtig ontwerp te maken. Centraal heeft de ontwerper een hoornblazende bakker naar een ets en schilderij van Adriaen van Ostade geplaatst. Als vroeger de hoorn geblazen werd was het brood klaar. De gevelsteen is over het hele land verspreid. In Harderwijk is een gekleurd exemplaar beschreven als kopie van een historische steen, in Den Bosch is op Waterstraat 2 een gaaf exemplaar te zien met de naam Het Fortuyn. Ten onrechte wordt dit toegeschreven aan de oude tegeltableau’s van De Gruyter. Het winkelpand behoort tot een rij panden in Delftse School-stijl aan de Markt, die in 1944 is gebouwd. Het is een gemeentelijk monument. Het vermelde jaartal is een benadering.
- Jaartal van plaatsing
- 1984
- Soort kunstwerk
- gevelsteen
- Gebruikte materialen
- Onbekend
- Bijzonderheden
- Bronnen:
-Communicatie met voormalige bakker Van der Linden.
-Communicatie met de heer Geert Sonneveld, oud-directeur
- Externe bronnen
-