WA235 1 Gebrandschilderd raam voorzijde Aula JPG

Gebrandschilderd raam Aula

Locatieomschrijving
Generaal Foulkesweg 1, in de voorgevel van de Aula, eerste verdieping, boven de ingang
Kunstenaar
Bogtman, Willem
Over de kunstenaar
Willem Bogtman (Bergen 1882 – Haarlem 1955) studeerde aan een opleiding voor rijtuig-schilder en aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij werkte in Steenwijk als ontwerper voor een aardewerkfabriek en vervolgens als tekenleraar in die plaats, en daarna in Haarlem. In 1912 begon hij daar een atelier voor glas-in-lood en gebrandschilderd glas. Hij werkte onder meer als glazenier en maker van mozaïeken. Bekend is zijn glazen overkapping van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Ook maakte hij glas-in lood voor de Pieterskerk in Leiden en de Kapelkerk in Alkmaar, naast vele andere projecten.
Beschrijving
Boven de hoofdingang van de voormalige Aula van Wageningen UR bevindt zich een groot, in drie kolommen opgedeeld glas-in-loodraam van ongeveer 300 x 450 cm (bxh). Op ruitvormige glas-in-loodvlakjes is in tinten bruin en beige een deel van een wereldkaart afgebeeld met daarin en daarboven enkele zeilschepen uit de VOC-tijd, een vlak met een zeilschip en daarboven Suriname (oud zegel van de kolonie), een vlak met een omkranst zwaard en daarboven Batavia (wapen van Batavia), en een leeuw met zwaard met daarboven een kroon. Geheel rechtsonder de signering W. Bogtman Haarlem 1934. Binnen is het raam gesitueerd in de brede overloop tussen trappen en de ingang van de grote zaal; het geheel wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door twee struiken in hoge stenen vazen. Blijkens het jaartal dateert het raam uit de bouwtijd van de Aula. Het raam is opmerkelijk slecht gedocumenteerd. De Aula, ontworpen door de Haarlemse bouwkundige H.T. Zwiers, is in 1935 in gebruik genomen na een moeizame aanlooptijd. Het gebouw werd in 1926 aan de universiteit geschonken ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de toenmalige landbouwhogeschool. De naar de toenmalige koloniën verwijzende afbeelding zal deels geïnspireerd zijn door het vele op de tropen gerichte onderwijs; een misschien nog belangrijkere reden is het feit, dat enkele grote op Indië gerichte handelsmaatschappijen de grootste sponsors waren.
Na afnemend gebruik zijn in 2022 tenslotte de laatste functies van de Aula overgebracht naar het nieuw gebouwde ‘Dialogue Centre’ op de campus van Wageningen UR. De nieuwe bestemming van de Aula wordt cultureel centrum en filmhuis van een ‘Vrijheidskwartier’ rondom het gebouw.
Jaartal van plaatsing
1934
Soort kunstwerk
glas-in-lood object
Gebruikte materialen
Glas, lood, kleurstoffen
Bijzonderheden
Tummers, Tijs / Het Schip van Blaauw - Bouwen voor de Landbouwuniversiteit Wageningen [1877 / 1990]: Landbouwuniversiteit Wageningen, 1990, pag. 44 - 49

Communicatie met historische vereniging Oud-Wageningen
Externe bronnen