Figuur in landschap
- Locatieomschrijving
- In de gevel in een binnenhoek van het Scheikundegebouw, zichtbaar vanuit het binnenterrein. Dit is toegankelijk vanaf de Tuinlaan.
- Kunstenaar
- Leeuw, Marius de
- Over de kunstenaar
- Marius de Leeuw werd in 1915 in Den Bosch geboren. Hij overleed in Helvoirt in 2000. Hij studeerde aan Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht ('s-Hertogenbosch) , de Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam), de Academie van beeldende kunsten (Den Haag) en de Rijksacademie van beeldende kunsten (Amsterdam). Hij was docent aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in den Bosch. Hij was een veelzijdig kunstenaar: glasschilder, schilder, aquarellist, monumentaal kunstenaar, omgevingskunstenaar, tekenaar, beeldhouwer, wandschilder, en vervaardiger van mozaïek . In 1947 won hij de prestigieuze Prix de Rome met een eerste prijs voor de schilderkunst. In 1959 ontving hij de Cultuurprijs Noord-Brabant.
- Beschrijving
- In de noord-oostelijke hoek van het binnenterrein van het grote scheikundegebouw op De Dreijen is in de gevel een raam met een mannenfiguur in landschappelijke vormen te zien. Het bevindt zich in het trappenhuis, tussen de eerste en tweede etage. Het kunstwerk bestaat uit gebrandschilderd glas in lood. De voorstelling is opgebouwd uit zes ramen in een stalen kozijn. De totale afmeting is 260 x 110 centimeter (h. x b.). Het betreft een opdracht bij nieuwbouw 1960. Het terrein is toegankelijk vanaf de Tuinlaan. Het kunstwerk is op het binnenterrein van buitenaf te zien, maar alleen bij ingeschakelde binnenverlichting zijn daar de kleuren te onderscheiden. Het werk komt bij daglicht van binnenuit gezien het best tot zijn recht. Dit trappenhuis is echter slechts op verzoek voor derden toegankelijk. Van dezelfde kunstenaar, Marius de Leeuw, bevinden zich ook elders in en aan het gebouw glaskunstwerken.
- Jaartal van plaatsing
- 1960
- Soort kunstwerk
- glas-in-lood object
- Gebruikte materialen
- Gebrandschilderd glas, lood
- Bijzonderheden
- Gids voor architectuur van de Wageningse Berg: Uitgeverij Blauwdruk en Comité Open Monumentendag Wageningen, 2007, pag. 116 - 126.
De wand des tijds, Monumentale kunst rond de jaren 50: Tom Haartsen, eigen beheer, Nuth, z.j. (2022), pagina 38 – 39.
Marius de Leeuw – over leven en werk: Theo Hoogbergen eindredactie, Uitgeverij Waanders, Zwolle, 2005
- Externe bronnen
-