Doe geen kwaad
- Locatieomschrijving
- Speeltuin Tuindorp, Floralaan 20-B, in een boog langs de rand van het centrale grasveld
- Kunstenaar
- Adelmund, Martijn en Van Corven, René
- Over de kunstenaar
- Martijn Adelmund werd in 1977 in Bennekom geboren. Hij studeerde Taal- en Cultuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij schrijft poëzie en verbeeldingsliteratuur. Onder meer publiceerde hij een serie Mysteries in Nederland. Van 2015 tot 2018 was hij Stadsdichter van Wageningen. Vanaf 2010 schrijft hij romans voor jongvolwassenen waarin magische werelden een rol spelen, waaronder Heksenwaan Heksenkind (Luitingh-Sijthoff, 2014 - samen met Iris Compiet). Met de heksenboeken won hij twee jaar achtereen de Hebban-publieksprijs voor beste fantasyboek van Nederland. In 2016 publiceerde hij zijn zombie-bewerking van de Max Havelaar (“Max Havelaar met zombies”). In 2018 publiceerde hij een boek over zijn drie jaar als stadsdichter van Wageningen, "De stad is een jas".
René van Corven werd in 1956 geboren in Utrecht. Hij studeerde biologie aan landbouwuniversiteit te Wageningen en vormgeving van de openbare ruimte aan de Design Academy in Eindhoven. Hij werkt onder de naam Atelier van Corven. Dit bureau maakt ontwerpen voor leefomgevingen in binnen- en buitenruimten. Enkele producten: Rustpunten langs de N322; de inrichting van Geofort Herwijnen en diverse andere interieurs. Een kunstwerk in Wageningen, een tuinpoort met een gedicht van Wijnand Steemers, is apart beschreven. Ook het Wageningse conceptuele kunstwerk ‘Klaproosterrorisme’ van Van Corven en Robbert Kamphuis (in het samenwerkingsverband Juffrouw Bertha) wordt apart beschreven. Van Corven exposeerde autonoom werk op de tentoonstellingen ‘Artificial Nature’ van de Verbeke Foundation België (2009) en ‘Lusthof voor Linnaeus’ in Arboretum de Dreijen in Wageningen (2007).
- Beschrijving
- Langs de rand van het centrale gazon van speeltuin Tuindorp ligt in een gebogen lijn een lange tekststrook, uitgesneden uit corten-staal. Het is het gedicht ‘Doe geen kwaad” van de toenmalige stadsdichter van Wageningen, Martijn Adelmund. Het gedicht ontstond als ondersteuning van het protest tegen de uitzetting van een in Wageningen verblijvend Vietnamees gezin. De toen dertienjarige jongen Tri stond hierin centraal. “ik vind dat kinderen nooit de dupe mogen worden van politiek van volwassenen. De spreuk 'doe ten eerste geen kwaad' komt uit de eed van Hippocrates. Het is een eenvoudige regel die al in de vijfde eeuw voor Christus gebruikt werd als aanwijzing voor ethisch handelen”, aldus de dichter in de Stad Wageningen van 30 augustus 2017. Een tekstbord aan een muur in de speeltuin geeft de volgende toelichting: “Het ontstaan van dit gedicht heeft te maken met de in Wageningen wonende Tri Pham. De toen 13-jarige Tri en zijn familie dreigde te worden uitgezet naar Vietnam, het land dat zijn ouders een jaar voor zijn geboorte ontvluchtten. De actiegroep “Tri moet blijven” startte een petitie en riep mensen op om te protesteren tegen de uitzetting. Ook burgemeester Van Rumund steunde Tri en vroeg stadsdichter Martijn Adelmund om er een gedicht over te schrijven. Het resultaat is het gedicht “Doe geen kwaad”, dat de burgemeester op 11 maart 2015 voor duizenden toehoorders voordroeg op het Malieveld in Den Haag, en later nog eens op Radio 1. Het actievoeren had resultaat. Dankzij een besluit van staatssecretaris Dijkhoff mocht de familie blijven”. Beeldend kunstenaar René van Corven verzorgde de uitvoering van het gedicht in staal. De speeltuin is voor leden toegankelijk, het gedicht is na afspraak te bezichtigen.
- Jaartal van plaatsing
- 2018
- Soort kunstwerk
- stalen object
- Gebruikte materialen
- Staal
- Bijzonderheden
- Bronnen:
- Martijn Adelmund, persoonlijke communicatie
- Martijn Adelmund: Toespraak bij de onthulling tekstinstallatie “Doe geen kwaad’, 28 april 2018.
- Externe bronnen
-