Bloemenlabyrint, Flower Labyrinth 2
- Locatieomschrijving
- Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94, rechts aan het pad vanaf de hoofdingang, bij het eerste kruispunt
- Kunstenaar
- Wilder, Aeneas
- Over de kunstenaar
- Aeneas Wilder (UK, 1987)studeerde in Schotland aan de kunstacademie Duncan of Jordanstone College of Art, behorend tot de Universiteit van Dundee. Hij vervolgde zijn beeldhouwersopleiding aan het College of Art in Edinburgh. Na zijn opleiding reisde en exposeerde hij in vele landen, waaronder Duitsland, Italië, Nederland en Japan. In Nederland exposeerde hij onder meer in Den Haag en Rotterdam, en in 2018 in Wageningen. Hij maakt installaties van hout en andere materialen, waarin vaak een element van kwetsbaarheid en vergankelijkheid is verweven. In 2016 maakte hij op een solotentoonstelling in België een labyrint van weidebloemen. Hij woonde aanvankelijk in Schotland, en woont en werkt nu in Japan.
- Beschrijving
- Bij een kruispunt van paden niet ver van de ingang van het Arboretum Belmonte ligt een labyrint van zes concentrische cirkels van vaste planten en grassen, met een doorsnede van ongeveer twaalf meter. Waar een doolhof meestal een stelsel van gangen of paden met diverse doodlopende vertakkingen is, geeft een labyrint meestal één route naar een middelpunt. Elke cirkel in het labyrint van Wilder kan op één plek worden binnengegaan, waarna de daarop volgende cirkel ook weer via één open plek tussen de planten bereikbaar is. In lijn met het thema ‘eeuwige verjonging’ van de tentoonstelling ‘Zomersneeuw’, waarvoor Wilder in 2018 dit labyrint aanlegde, was het oorspronkelijke plan, het labyrint te beplanten met eenjarige bloemen om zo de vergankelijkheid van het leven te tonen. In overleg met de organisatoren is toch gekozen voor meerjarige planten en grassen, bestand tegen droogte ( ‘prairyplanten’) om het kunstwerk langer te kunnen behouden. De tentoonstelling ‘Zomersneeuw’ was de elfde editie van de openluchttentoonstelling Beelden op de Berg, die ongeveer om de vijf jaar in Arboretum Belmonte wordt gehouden. ‘Zomersneeuw is een metafoor voor ‘eeuwige verjonging’. Het is de benaming van het fenomeen waarbij eendagsvliegen (oftewel haften) in het zomerse avondlicht massaal uitvliegen en paren. Dit geeft op een zwoele zomeravond de impressie van dwarrelende sneeuw’, aldus de website van deze organisatie.
Luchtfoto Cees Mobach, augustus 2020.
- Jaartal van plaatsing
- 2018
- Soort kunstwerk
- landschapskunst
- Gebruikte materialen
- Aarde, planten
- Bijzonderheden
- Tijdens Beelden op de Berg 2018 hebben elf Wageningse dichters meegewerkt aan poëziewandelingen, waarbij zij hun gedichten over de kunstwerken of over het thema en het park Belmonte hebben voorgedragen. Alle teksten waren tevens tentoongesteld in de ontvangstruimte. Bij het Bloemenlabyrint presenteerde Wijnand Steemers zijn gedicht hierover, “Delfstof”.
Delfstof
een labyrinth is een ingezakte spiraal
met zijingangen voor onze zoekers:
middelpuntvliedende omhaal,
ontplofte leegte, ooit gespannen ophaal,
te gewichtig om ons te verheffen,
wij naalden in eigen hooibaal
onder ideeën heerst veel kabaal
die aaien, barsten, gnuiven, kleven,
delfstof voor asielzoekers in taal
dit is een gedachte op wereldschaal
Bronnen:
- ‘Fleurige cirkels in het paradijs’, De Gelderlander – Vallei, woensdag 25 april 2018
- Catalogus Beelden op de Berg 11, 2018, pag. 58 – 59, Stichting Beelden op de Berg, 2018
- Bidbook Beelden op de Berg ‘Zomersneeuw’, Stichting Beelden op de Berg, 2017- 2018
- Externe bronnen
-