Bacchus, Man met drinkbeker
- Locatieomschrijving
- Aan de gevel op de eerste verdieping.
- Kunstenaar
- Starreveld, Pieter
- Over de kunstenaar
- Pieter Starreveld werd in 1911 in Koog ad Zaan geboren en overleed in 1989 in Amersfoort. In deze plaats woonde en werkte hij lange tijd. Hij studeerde in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Van zijn hand is in Wageningen ook het reliëf in hout ‘De doop van Christus’ in de Grote Kerk, ander werk van hem in Wageningen is mogelijk in WO II verloren gegaan. Pieter Starreveld was een veelzijdig beeldend kunstenaar met een grote technische vaardigheid, hij werkte als beeldhouwer, tekenaar, bronsgieter, boekontwerper, maker van penningen, glaskunst, houtsneden, boekillustraties enzovoort. Hij maakte reliëfs voor de voormalige School voor Ambachtsonderwijs Nijmegen, vele herdenkingsmonumenten waaronder in Enspijk, Hoorn en Amsterdam, intarsia (hout-inlegkunst) voor het schip De Nieuw Amsterdam en andere scheepsinterieurs.
Eind 2022 kwam het boek ‘Pieter Starreveld’ uit als deel 12 van de reeks Monografieën van het Sculptuur Instituut. Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, wijdde in die periode een tentoonstelling aan zijn beeldhouwwerk.
- Beschrijving
- Op de eerste etage van Kapelstraat 4 is een gevelsteen van grijze natuursteen te zien. Boven de dubbele deuren van een bedrijfsruimte toont de steen een jongeman, blootsvoets en in een lendendoek, die in zijn linkerhand een drankbeker naar beneden houdt waardoor de vloeistof er uit stroomt, en in zijn rechterhand, tegen zijn schouder, een grote kan met oor. Het hoofd is naar de mok toegebogen.
De steen stelt Bacchus voor, in de Griekse mythologie de god van de wijn en zoon van Zeus.
Vroeger was hier een drankhandel gevestigd, de bottelarij van A. Mulder. Pieter Starreveld, de beeldhouwer, schreef op 1 december 1942 in zijn dagboek “Inmiddels vanaf 1 December bezig met een Bacchusfiguur ± 50 cm hoog, bas-reliëf opdracht Amstelbrouwerij te Amsterdam, bestemd voor Wageningen, bottelarij “De Amstel” architect Sarlemijn fl. 275,-- minus fl. 45,--“.
De gevelsteen is opvallend dik, de voorstelling steekt ongeveer 15 centimeter uit de gevel. De steen is aan de onderkant rond, aan de bovenkant recht. De steen is ongeveer 30 cm breed. De panden in het centrum van Wageningen rond de Markt waartoe dit gebouw behoort, zijn aan het begin van WO II zwaar beschadigd, en kort daarop herbouwd in de stijl van de Delftse School. De bottelarij maakte deel uit van deze nieuwbouw.
- Jaartal van plaatsing
- 1942
- Soort kunstwerk
- gevelsteen
- Gebruikte materialen
- Natuursteen.
- Bijzonderheden
- Bronnen: Aantekenboek van Pieter Starreveld, citaat beschikbaar gesteld door de beheerders van de website.
A.G. Steenbergen, persoonlijke communicatie.
I.C. Rauws, in Oud Wageningen, jaargang 13, februari 1985.
- Externe bronnen
-