Anjermonument, Anjersteen
- Locatieomschrijving
- 5 Meiplein 1, In de gevel rechts naast de entree van Hotel De Wereld
- Kunstenaar
- Kamphuis, Robbert
- Over de kunstenaar
- Robbert Kamphuis is in 1963 in Epe geboren. Hij woont en werkt in Wageningen. Hij studeerde Landschapsarchitectuur aan Wageningen-UR en Design in Eindhoven. Als beeldend kunstenaar is hij autodidact. Hij is actief als schilder, fotograaf, grafisch ontwerper, bedenker van conceptuele kunst, muzikant en organisator. Hij was mede-initiatiefnemer van het elders in deze inventarisatie beschreven ‘Bomenhuwelijk’ in arboretum Belmonte en ‘Klaproosterrorisme’ in de proefvakken (Rijksmonument) langs de Generaal Foulkesweg. Ook zijn brons ‘Handen’, bij de Vakschool Wageningen, is hier opgenomen.
- Beschrijving
- Pal naast de statige ingang van Hotel De Wereld, beroemd van de capitulatiebesprekingen, steekt een witte bloem uit een gat in de muur. Het is een witte anjer, het gat is een bronzen kunstwerk, het steeltje rust in een met water gevulde holte. Dit is zoals kunstenaar Robbert Kamphuis het zich in 2009 had voorgesteld toen hij met dit plan kwam. Uiteindelijk is in september 2021 de ruimte uit de muur uitgehakt en het bronswerk aangebracht. De bloem is als proef geplaatst , maar pas op 29 juni 2023 is het kunstwerk officieel in werking gesteld. De eerste anjer is tijdens een korte plechtigheid geplaatst door de directeur van het Veteraneninstituut, Paul Hoefsloot.
‘Deze anjer wordt door één van de medewerkers van Hotel De Wereld elke ochtend rond 08.00 uur ververst. Met een klein ritueel wordt een verse anjer op een rood fluwelen kussentje naar buiten gedragen en in de holte gestoken. Daarmee blijft het gedenkteken niet beperkt tot een materieel object, maar wordt het een levend ritueel. De oude anjer wordt op het kussentje weer naar binnen gedragen’, zo ziet de kunstenaar het voor zich. Het kleine ritueel en de kwetsbare levende anjer zijn bedoeld als een monument voor vrijheid in de breedste zin van het woord. ‘De kwetsbaarheid van een levende bloem staat voor de kwetsbaarheid van vrijheid. Beter dan een tot de tanden toe beveiligd en vandalismebestendig object. Vrijheid is nooit klaar, daar moet je aan blijven werken en je best voor blijven doen’, aldus Kamphuis in zijn projectplan. Het kunstwerk is door hem zelf aangeboden. De afmetingen zijn 33 x 29 x 11 cm (bxhxd). Een witte anjer heeft diverse symbolische betekenissen, zoals waardigheid, geluk en liefdesverdriet, maar is in Nederland vooral bekend doordat Prins Bernhard dagelijks een verse bloem droeg. Zo werd het een symbool van waardering voor veteranen. Het gebaar van Kamphuis staat los van de organisatie ‘Veteranendag’, onder welke noemer in Nederland de Witte Anjerprijs en Witte Anjerperkjes vallen.
- Jaartal van plaatsing
- 2021
- Soort kunstwerk
- gevelkunstwerk
- Gebruikte materialen
- Brons
- Bijzonderheden
- Bronnen:
- De Gelderlander – Vallei, 30 juni 2023: ‘Elke dag een verse anjer in het monument’, door Arnold Winkel.
- Communicatie met de kunstenaar
- Robbert Kamphuis: ‘Project Anjermonument’, pdf. Zonder jaar (2009), ongepubliceerd
- Externe bronnen
-