Terug | Pagina afdrukken
Blaauboer Revisited, Herinnering aan Blaauboer
- Locatie
-
Bekijk locatie...
- Locatieomschrijving
-
In een inrit van de Generaal Foulkesweg naar de nummers 66 t/m 72, tegenover Generaal Foulkesweg 39
-
- Kunstenaar
-
Van Corven, René
- Over de kunstenaar
-
René van Corven werd in 1956 geboren in Utrecht. Hij studeerde biologie aan landbouwuniversiteit te Wageningen en vormgeving van de openbare ruimte aan de Design Academy in Eindhoven. Hij werkt onder de naam Atelier van Corven. Dit bureau maakt ontwerpen voor leefomgevingen in binnen- en buitenruimten. Enkele producten: Rustpunten langs de N322; de inrichting van Geofort Herwijnen en diverse andere interieurs. Een kunstwerk in Wageningen, een tuinpoort met een gedicht van Wijnand Steemers, is apart beschreven. Ook het Wageningse conceptuele kunstwerk ‘Klaproosterrorisme’ van Van Corven en Robbert Kamphuis (in het samenwerkingsverband Juffrouw Bertha) wordt apart beschreven. Samen ontwierpen zij ook een letterkunstwerk ter herinnering aan de Ireneschool in Wageningen. Van Corven exposeerde autonoom werk op de tentoonstellingen ‘Artificial Nature’ van de Verbeke Foundation België (2009) en ‘Lusthof voor Linnaeus’ in Arboretum de Dreijen in Wageningen (2007).
- Beschrijving
-
Een groot, hoekig kunstwerk van houten balken en roestend staal staat in een flauwe bocht van de inrit vanaf de Generaal Foulkesweg naar de straatnummers 66 t/m 72, waaronder het Schip van Blaauw, een appartementen complex en het kantoor van de firma Dupp. Deze firma verleende toestemming het kunstwerk in haar bosperceel te plaatsen. Mogelijk zal het werk later verhuizen naar de tegenoverliggende wijk De Dreijen, een voormalig universiteitsterrein dat bestemd is tot nieuw te ontwikkelen woongebied. Daar ligt ook de inspiratie voor het kunstwerk: een land-artwerk van landschapsarchitect Pieter Blaauboer (1924-2008 )bestaande uit balken, grote wigvormige stenen wallen en een zwerfkei. Dit werk verkeerde al in slechte staat en is eind 2021 definitief opgeheven bij de sloop van in onbruik geraakte universiteitsgebouwen. Op initiatief van de Stichting Cultuur in Wageningen heeft René van Corven met gebruikmaking van de balken en de zwerfkei een uit het oude kunstwerk een nieuw werk gemaakt, met als opmerkelijk verschil dat de voorheen verticaal staande balken nu horizontaal liggen, ongeveer 140 cm boven de grond, en alle vier doorlopen in verticale balken van corten-staal die elk een hoek van 90 graden maken. Een gedicht van oud-stadsdichter Ivanka de Ruyter is in het staal uitgesneden. De houten balken zijn 30 x 30 cm dik en hebben elk een verschillende lengtemaat en een verschillend in de lengte lopend profiel. De buitenmaten van het kunstwerk zijn 9 meter lang, 170 cm breed en hoog; de bijbehorende natuursteen ligt drie meter van het beeld af en meet 70 x 80 cm (lxb) met een hoogte van ongeveer 60 cm.
Het kunstwerk draagt het jaartal 2023, maar het is op 25 mei 2024 officieel onthuld.
-
- Jaartal van plaatsing
-
2024
- Soort kunstwerk
-
kunstwerk
- Gebruikte materialen
-
Hout, corten-staal
- Bijzonderheden
-
Bronnen:
- Blaauboer, P / Omgevingskunst, de vrije- en monumentale vormgeving in de tuin- en landschapsarchitectuur: Architectura & Natura, 1997, pag. 104 - 105
- ‘Oud kunstwerk als nieuw kunstwerk’, door Arnold Winkel, in De Gelderlander – Vallei, 18 oktober 2022
Bijlage: Gedicht van oud-stadsdichter Ivanka de Ruiijter bij de onthulling van het kunstwerk
Ze vragen het de bomen, de mensen, het
beton. Ze vragen het de horizon: staan we
op de goede plek?
De groep lijkt altijd in gesprek: staan wij hier nu
voor de sier, of hebben wij een optisch nut?
Zijn wij een kwestie van suggestie, wordt
er iets door ons gestut? Zijn wij wetenschap
of -schijn? Zouden we meet- én kunstwerk zijn?
Ze vragen het de vogels, de lucht, het
wolkendek. En ergens ligt het antwoord,
ergens op deze plek.
Ivanka de Ruijter | 2023
- Externe bronnen
-
- Bijlagen
-