Terug | Pagina afdrukken
- Home
- Overzicht
- Muurgedicht, Letterkunstwerk Ireneschool, Herinneringsgedicht Ireneschool
Muurgedicht, Letterkunstwerk Ireneschool, Herinneringsgedicht Ireneschool
- Locatie
-
Bekijk locatie...
- Locatieomschrijving
-
Op de gevel hoek Gravinnestraat - Westerhofseweg
-
- Kunstenaar
-
KamphuisVanCorven, een samenwerkingsverband tussen Van Corven, René en Kamphuis, Robbert
- Over de kunstenaar
-
Robbert Kamphuis werd in 1963 geboren in Epe. Hij woont en werkt in Wageningen. Hij is beeldend kunstenaar, fotograaf, grafisch ontwerper, muzikant en organisator. Zijn brons ‘Handen’(werktitel) staat bij de ingang van de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen. In 1993 was hij mede-organisator van het ‘Bomenhuwelijk’ in arboretum Belmonte, net als het Klaproosterrorisme een vorm van conceptuele kunst.
René van Corven werd in 1956 geboren in Utrecht. Hij woont en werkt in Wageningen. Hij studeerde biologie aan Landbouwuniversiteit te Wageningen en vormgeving van de openbare ruimte aan de Design Academy in Eindhoven. Hij werkt onder de naam Atelier van Corven. Dit bureau maakt ontwerpen voor leefomgevingen in binnen- en buitenruimten. Tot zijn werk in Wageningen behoort het Alfabethek aan de Dolderstraat.
- Beschrijving
-
Op de kopse kant van een nieuw huizenblok, gebouwd in opdracht van de Woningstichting, zijn roestvrij-stalen letters te zien. De letters vormen woorden uit het gedicht ’Hier stond een school’ dat op een kunststoffen plaat op de begane grond te lezen is. Onder meer zijn dat de woorden ‘Hier een school’, ‘dromen’ en ’hinkelbaan naar later’.
Achtergrond: Tussen 1954 en 2018 stond aan de Rooseveltweg, hoek Westerhofseweg, de Ireneschool voor christelijk basisonderwijs. Enkele duizenden leerlingen, met ouders, verzorgers en docenten, waren aan deze school verbonden. De school is inmiddels verplaatst en verder gegaan als De Bijenkorf. Ter herinnering aan deze school, die een belangrijke plaats in de wijk en in Wageningen had, heeft het samenwerkingsverband Schrijversharten (de schrijvers Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Laurens van der Zee) op uitnodiging van de toenmalige burgemeester Van Rumund een herinneringsgedicht geschreven. Voor het uitvoeren van een muurkunstwerk, gebaseerd op dit gedicht, ontvingen zij een subsidie uit een gemeentelijke fonds voor Wageningse Makers. Vervolgens heeft Schrijversharten dit plan voorgelegd aan de Woningstichting, eigenaar van het op die locatie te bouwen nieuwe appartementencomplex. Na beschikbaarstelling van een gevel voor een letterkunstwerk en het gedicht heeft Schrijversharten de Wageningse beeldend kunstenaars Van Corven en Kamphuis, ervaren in het creëren van kunst in de openbare ruimte, uitgenodigd een ontwerp in te dienen. Met aanvullende financiële steun door de Woningstichting kon het project begin 2024 worden uitgevoerd. De presentatie vond medio mei 2024 plaats.
-
- Jaartal van plaatsing
-
2024
- Soort kunstwerk
-
muurschildering
- Gebruikte materialen
-
RVS Roestvrij staal, kunststof plaat
- Bijzonderheden
-
Bijlage: gedicht ‘Hier stond een school’
Hier stond een school
Hier stond een school
de tijd heeft hem verpletterd.
Het geraamte van het trappenhuis
het laatste dat nog stond
deze letters wat men redden kon
uit de klauwen van voortvarendheid.
Hier stond een school.
Van zestig jaar lang resoneren
vaag nog rijtjes uit het hoofd.
Hopelijk kleurde je ook buiten de lijntjes
en hield je je wiebelend staande
op de hinkelbaan naar later.
Hier stond geen school die jou liet staan. Lopen
leerde je, springen, dromen. Soldaat, advocaat
kruidenier, officier. Timmerman
zei vader. Maar de leraar zag de edelman,
de vrouw met haar verhalen
en dat mocht ook.
Schrijversharten (Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel, Laurens van der Zee) 2923 Ter herinnering aan de Ireneschool die hier stond. Ontwerp KamphuisVanCorven Mogelijk gemaakt door de Gemeente Wageningen en De Woningstichting
- Externe bronnen
-
- Bijlagen
-