Terug | Pagina afdrukken
De dans van de spijspotten
- Locatie
-
Bekijk locatie...
- Locatieomschrijving
-
Droevendaalsesteeg 4, Campus WUR, in het gazon achter het Atlasgebouw
-
- Kunstenaar
-
Maters, Bas
- Over de kunstenaar
-
Bas Maters werd in 1949 geboren in Arnhem. Hij overleed in De Steeg (Rheden) in 2006. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem. Later werd hij daar hoofdocent. Als monumentaal vormgever streefde hij ernaar, architectuur, landschap en beeldende kunst tot een geheel te maken. Hij was een centrale en inspirerende figuur in de zogenaamde Arnhemse School van landschapsarchitecten. ‘Gemakzucht was taboe. Geen bronzen beeldjes tussen het onderhoudsarme gemeentestruweel, maar een statement over de ruimte en over de manier waarop wij met die ruimte omgaan. […] Opvallend veel oud-studenten van Bas Maters hebben het ver gebracht in de wereld van de kunst en de vormgeving’ , aldus Martin Pieterse in een In Memoriam. Tot zijn werken behoort een opvallende ‘Zwevende Steen’ (2000) bij Dalfsen en ‘De zuil van Mercurion’ langs de A12 bij Zevenaar. In beide werken wordt gespeeld met de wetten van de zwaartekracht.
- Beschrijving
-
Een groep van zeven grote schuinstaande potvormen, de openingen in verschillende richtingen, staat op het terrein rond het Atlasgebouw op de campus van de universiteit. Zij duiden het centrale thema van deze universiteit aan: voeding. De kunstenaar, Bas Maters, kreeg de opdracht dit thema te verbeelden ter gelegenheid van de nieuwbouw van het toenmalige bestuurscentrum der universiteit aan de Costerweg. Hij koos voor grote spijspotten van aluminium dat bronskleurig werd gemaakt. Met de verschillende richtingen waarin de potten staan duidde hij de grenzeloosheid van het werk der Landbouw Universiteit aan. Het werk werd opgeleverd in 1990. In verband met de verplaatsing van het bestuurscentrum naar de campus is de beeldengroep in december 2011 verplaatst naar de Campus, Droevendaalsesteeg 4, naast het Atlasgebouw. Elke pot meet ongeveer 2x2x2 meter. Als relatiegeschenk heeft de universiteit later miniatuuruitvoeringen van deze potten verspreid.
Over deze spijspotten heeft Hester Knibbe het gedicht ‘Hongerpotten’ geschreven, gepubliceerd in ‘Water en Vuur – beelden en gedichten’, deel IV, Uitgeverij Phidias, 2004. Tevens is het gepubliceerd in ‘De buigzaamheid van steen’, Arbeiderspers, 2005.
'HONGERPOTTEN / Ontstond in de keuken een ruzie die morgen? / Werd er grof met de potten gesmeten: als jij / ergens anders wilt eten, ga je gang maar / daar! Of zijn ze uitgekookt buitengezet / om stof en honger te vreten of vredes / duiven te lokken: niks aan de hand zolang / de kok bij een ander vuur hokt. Holle / vaten op grassokken, wat moeten ze in die / puzzel van bomen en wolken; zelfs de wind / lijkt het fluiten verleerd en waar je ook / tuurt, wie weg is wordt niet gezien. / Bronzen stilte staat ze hier tot de lippen; oh / laat hun buiken galmen als klokken, ransel / met pollepels, stokken de duivelse / dood uit de potten!"’.
-
- Jaartal van plaatsing
-
1990
- Soort kunstwerk
-
- Gebruikte materialen
-
aluminium, bronskleurig gepatineerd
- Bijzonderheden
-
Bronnen:
- De Arnhemse School – 25 jaar monumentale kunstpraktijk: Hogeschool voor de kunsten, Arnhem, 1994, pagina 121 - 128
- Gebonden verbeelding , Wageningse beelden bij hun gebouwen: Comité Open Monumentendag Wageningen, 2010, pag. 24 - 25
- Lokale media, september 1990;
- De Gelderlander – Vallei, 22 december 2011;
- Overlijdensadvertentie, 2006
- Externe bronnen
-