Piet Slegers werd geboren in 1923. Op 18 juni 2016 is hij in zijn woonplaats Velp overleden. Hij studeerde aan de toenmalige School voor Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem. Hij heeft diverse bekende landschapskunstprojecten gemaakt, waaronder de vijf hectare grote “Aardzee” bij Zeewolde. Daarnaast werkte hij in materialen als natuursteen, staal en brons. Thema’s als water, aarde, vogels, komen in zijn beeldhouwwerken voor. In Wageningen staan twee kunstwerken van Slegers in de openbare ruimte. Ook in onder meer Arnhem en Nijmegen is zijn kunst te zien. Hij werkte in Arnhem en omgeving. In 2011 ontving hij de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwkunst, de Wilhelminaring.
Beschrijving
Boven een sloot langs de Wageningse wijk Noordwest rijst een grote stenen vorm op. Die bestaat uit een zwaar iets oplopende blok als basis met daarop een staand blok. Beide blokken bestaan uit twee delen waarin lijnen zijn uitgehakt. Het beeld ligt aan de rand van het park tussen de wijk en de ringweg, de Nijenoordallee.
Het beeld is gemaakt van rode natuursteen. Het is oorspronkelijk in opdracht van de Rijksgebouwendienst gemaakt bij de bouw van het Staringgebouw, een universiteitsgebouw dat in 1998 werd gesloopt. Het beeld is door de verkoop van dat terrein aan Zorgverzekeraar Amicon in het bezit van de gemeente gekomen. Daarop is het gedemonteerd en opgeslagen. Na advies door de Rijksgebouwendienst en museum Kröller-Muller over de artistieke waarde van het kunstwerk is besloten tot herplaatsing. In juni 2001 werd het geplaatst op de huidige locatie. De fundering is van beton.
Jaartal van plaatsing
1970
Soort kunstwerk
beeldhouwwerk
Gebruikte materialen
Natuursteen, beton.
Bijzonderheden
Bronnen:
-Voorlopige Inventarisatie: Gemeente Wageningen, januari 2008.
-Bremer, Jaap e.a. / Piet Slegers: Uitgeverij De Zwaluw, Arnhem, 2004