Terug | Pagina afdrukken
Hommage aan Gerrit Achterberg
- Locatie
-
Bekijk locatie...
- Locatieomschrijving
-
Hoek Emmastraat - Nudestraat
-
- Kunstenaar
-
Berkhemer, Willem
- Over de kunstenaar
-
Willem H. Berkhemer werd in 1917 geboren in Jakarta, Indonesië en overleed in Bilthoven in 1998. Hij was voordrachtkunstenaar met een grote interesse in religie en symboliek en werd later beeldhouwer. Hij werkte onder meer in Jakarta, Soerabaja, Den Haag, Arnhem en Amsterdam. Kunstwerken in Wageningen zijn de Fontein, de beeldengroep Groeipunten en de Hommage aan Gerrit Achterberg. Ook maakte hij het VN-embleem boven het bordes van het stadhuis. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
- Beschrijving
-
Een staande figuur, 220 cm hoog, houdt met beide handen bloemen voor zich. Daartussen is een vrouw te zien. In de rug van het beeld is een kop boven een geplooid gewaad afgebeeld. Het beeld is van roze graniet. Beeld en voet zijn uit één stuk gehouwen. De voet van het beeld is ruw (“gebosseerd”), de persoon is gepolijst. Zoals de titel zegt, is dit beeld een eerbetoon aan de dichter Gerrit Achterberg (1905 – 1962), wiens werk door de maker, Willem Berkhemer, werd bewonderd. Diverse elementen in het beeld verwijzen naar thema's uit zijn poëzie. Voor de harde steensoort graniet is gekozen omdat Achterberg deze "het materiaal van mijn gedachten" heeft genoemd. Over de bloemen met daartussen een vrouwenfiguur zei Berkhemer: "De rozen waarin de vrouw verschijnt zijn witte rozen, beeld van schuldbelijdenis. Achterberg schrijft uitdrukkelijk over het wit van deze rozen. Een beeldhouwer kan ook niet alles, witte rozen kun je alleen in witte steen hakken". Het bovenste deel van de schedel ontbreekt "omdat de dichter zijn poëzie niet bedenkt: het wordt hem door een onzichtbare kracht toegewaaid". De plaats van het beeld is van betekenis, want de vrouw van Achterberg, Cathrien van Baak, kwam uit Wageningen en woonde in de buurt van het Emmapark. “Zij is de dichter tot grote steun geweest”, aldus Berkhemer. Berkhemer heeft met dit eerbetoon willen goedmaken dat hij in 1952 een verzoek van Achterberg heeft geweigerd om een voordrachtprogramma over diens poëzie te brengen. Het ontwerp was in Rekken geweigerd omdat de bevolking een meer figuratief werk wenste. Een messing plaatje op de sokkel met een korte toelichting is verdwenen. Een kleinere “Hommage aan Gerrit Achterberg” in brons staat in Noordwijk-Binnen.
Eind januari 2023 zijn door een politieke partij in de Wageningse gemeenteraad aan het college van B & W vragen gesteld over dit kunstwerk wegens het verleden van Gerrit Achterberg.
Meer informatie over G. Achterberg is hieronder te vinden bij 'Externe bronnen' Koninklijke Bibliotheek.
-
- Jaartal van plaatsing
-
1996
- Soort kunstwerk
-
beeldhouwwerk
- Gebruikte materialen
-
Graniet
- Bijzonderheden
-
Bronnen:
- Wilma Nijenhuis – ten Arve / Willem Berkhemer, beeldhouwer: Lochem, 2024, pag. 46 t/m 51
- Voorlopige Inventarisatie: Gemeente Wageningen, 2008.
- Land van Lochem 2008 nr. 2, pag. 12-27: Nijenhuis-ten Arve ,Wilma / Het geheim achter de beelden van Willem Berkhemer in de gemeente Lochem en elders in het land.
- Externe bronnen
-
- Bijlagen
-